Tuesday, June 05, 2007

Στάση εργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ (ΠΟΣΤ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 05-06-2007

Με ομόφωνη απόφαση το Συνέδριο της UNI Postal που έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο, αποφάσισε να κηρύξει την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007 Πανευρωπαϊκή Στάση εργασίας στα Ταχυδρομεία όλης της Ευρώπης ενάντια στην επιχειρούμενη απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ στη συνεδρίαση του στις 17-5-2007 αποφάσισε ομόφωνα:
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της UNI Postal με
Στάση Εργασίας από 12.00 μέχρι 13.00
σε όλα τα Ταχυδρομεία της χώρας,
την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007
και συγκέντρωση των απεργών στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών.
Απαιτούμε:
Διασφάλιση της παροχής της καθολικής υπηρεσίας και της χρηματοδότησής της.
Διατήρηση του προστατευόμενου τομέα γιατί είναι ο μοναδικός μηχανισμός χρηματοδότησης που διασφαλίζει την καθολική υπηρεσία μέσα στην Ε. Ε. και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το δικαίωμα για τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τις υπηρεσίες τους μέσα στα σημερινά όρια.
Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Όχι στην αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας και την εφαρμογή κοινωνικού αποκλεισμού (dumping). Το στοιχείο ανταγωνισμού για τον ευρωπαϊκό ταχυδρομικό τομέα δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργατικό κόστος και οι συνθήκες εργασίας.
Μελέτη προτού καθοριστεί η ημερομηνία για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ή πριν αποφασιστούν άλλα μέτρα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ικανοποιητική αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς για την ποιότητα και ποσότητα απασχόλησης του τομέα αλλά ούτε και έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις σχετικά με την μελλοντική χρηματοδότηση της καθολικής υπηρεσίας χωρίς τον προστατευόμενο τομέα.
Αναβολή της πιθανής ημερομηνίας λήξης της παρούσας Οδηγίας ώστε να μεταφερθεί τουλάχιστον μέχρι το 2012, και να εξαρτάται από επαρκείς αναλύσεις και διασφαλίσεις σχετικά με το μέλλον της καθολικής υπηρεσίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απελευθέρωση της Ταχυδρομικής αγοράς, καλούμε τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Διοίκησης και των Πολιτικών κομμάτων στα όργανα που συμμετέχουν, στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, να εκφράσουν την αντίρρηση τους για την απελευθέρωση και να ασκήσουν όλες τις επιρροές τους για τη διατήρηση του προστατευόμενου τομέα που είναι απαραίτητος για την υποστήριξη παροχής της Καθολικής Υπηρεσίας.
Επισημαίνουμε ότι ο ΕΛΤΑ έχει καθυστερήσει υπερβολικά να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού που ήδη αναπτύσσεται και υπονομεύει την καθολικότητα των υπηρεσιών. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι ο πολίτης σε κάθε μέρος της Ελλάδας, σε κάθε μέρος της Ευρώπης, θα μπορεί να κάνει χρήση ποιοτικών και σε προσιτές τιμές ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση έπρεπε ήδη να είχαν καλυφθεί όλες οι κενές θέσεις σε όλη τη χώρα ώστε ήδη να παρέχονται οι ταχυδρομικές υπηρεσίες με καθολικότητα και ποιότητα.
Συντονίζουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους στα Ταχυδρομεία της Ευρώπης,
Ενισχύουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ.

Οι θέσεις της ΕΠΕΚ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα της ΤΕΠ. (Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας)
Η Ένωσή μας συγχαίρει το 80% των Περιφερειακών και Τοπικών σταθμών, που υγιώς σκεπτόμενοι δεν έλαβαν μέρος σε μία ακόμη παρωδία διαλόγου με την Κυβέρνηση.
Και όταν λέμε παρωδία δεν εννοούμε τις ρήσεις των επιστημόνων κυρίως ομιλητών της ημερίδας, αλλά τις ανακρίβειες και τα τεχνάσματα που επινοούν οι πολιτικοί προκειμένου να παραπλανήσουν τους ενδιαφερομένους σταθμούς και την κοινή γνώμη, πιπιλώντας το ποίημα ότι κόπτονται για την Περιφέρεια, στα λόγια όμως, γιατί στα έργα την χαντακώνουν.
1. Ακούστηκε από στόματος Υπουργού Επικρατείας, ότι συνεχίζεται ο διάλογος που είχε αρχίσει πριν δύο έτη.
- Κύριε Υπουργέ, ο διάλογος που επικαλείστε τελείωσε χωρίς να καταθέσετε το Νομοσχέδιο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 31-12-2006 και εξ αιτίας αυτού έγινε η πρώτη παραπομπή της χώρας μας από την Ε.Ε.
- Το παρόν σχέδιο Νόμου που το εμφανίσατε τον Μάρτιο 2007, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις παραπομπές μας, δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που συζητούσαμε στο διάλογο του προηγουμένου σχεδίου. Τούτο το παραδέχεστε και μόνος σας επικαλούμενος δήθεν την ταχεία αλλαγή της τεχνολογίας και την προσαρμογή του νέου νομοσχεδίου με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, που ήταν διαφορετικά πριν 2 χρόνια.
- Μα κύριε Υπουργέ η αλλαγή της τεχνολογίας και των Ευρωπαϊκών δεδομένων έχει προϋπάρξει των 2 ετών, από το 2002, όταν τότε και οι τελευταίες Ευρωπαϊκές χώρες προσάρμοσαν την Νομοθεσία τους με αυτά, τώρα το διαπιστώσατε εσείς; Αφ' ότου τιμωρηθήκαμε από την Ε.Ε.; Και φέρατε ένα σχέδιο Νόμου που πάλι ασχολείται λεπτομερώς με την αναλογική εκπομπή και ακαδημαϊκά με την ψηφιακή; Δεν μας φτάνουν τα πρόστιμα που τρώμε από την Κοινότητα, να φάμε και άλλα;
- Το σχέδιο που μας δώσατε έχει σχεδόν αλλάξει όλο σε σχέση με αυτό που τελικά δεν καταθέσατε το τέλος του 2006. Άρα κακώς επικαλείστε ότι συνεχίζεται ο προπέρσινος διάλογος, παρασύροντας τους ανενημέρωτους συναδέλφους της ΤΕΠ, να λένε και αυτοί στις ομιλίες τους τα ίδια, πως συνεχίζεται δηλαδή ο διάλογος. Ορθότερο θα ήταν να λέγατε ότι ξεκινάτε έναν καινούργιο διάλογο τώρα.
- Που να βρεθούν όμως πάλι 49 φορείς να συζητήσουν το νέο σχέδιο Νόμου, ώστε να δικαιολογηθούμε στην Ε.Ε.; Άρα καλά μας βολεύει να λέμε ότι συνεχίζεται ο προπέρσινος διάλογος.
2. Δεν απάντησε ευθέως ο Υπουργός στην ερώτηση αν το Νομοσχέδιο κλείνει τους τοπικούς σταθμούς, αλλά περιφραστικά είπε ότι τους παρέχει την μοναδική "ευκαιρία" να γίνουν βιώσιμοι και μεγαλύτεροι με το να συγχωνευτούν με άλλους μεγαλύτερους σταθμούς (που θα τους εξαφανίσουν). Και πως είναι σίγουρος ο Υπουργός ότι δύο μέχρι πρότινος αντίπαλοι σταθμοί σε μια περιοχή μπορούν να συγχωνευτούν και να επιβιώσουν; Λαμπόγυαλο θα τα κάνουν όλα.
- Έτσι το λέμε τώρα το κλείσιμο "ευκαιρία". Και στο κάτω κάτω της γραφής τι τον νοιάζει τον Υπουργό αν οι σταθμοί δεν είναι βιώσιμοι? Ελεύθερες επιχειρήσεις είναι σε μία ελεύθερη αγορά, που αν δεν κάνουν καλό κουμάντο και βέβαια φυσικό είναι να κλείσουν. Από μόνοι τους όμως, όχι ντε και καλά με βοήθεια από τον "ευεργετικό" Νόμο.
3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από τόσα έτη λειτουργίας, θεωρεί τους σταθμούς μας αδειούχους. Μόνο εδώ μας αντιμετωπίζετε πότε σαν αδειούχους και πότε σαν νομίμως λειτουργούντες, όπως συμφέρει ανά περίπτωση. Στα πρόστιμα, τις τιμωρίες και την τήρηση του προγράμματος σαν αδειούχους του Νόμου 2328/95, στις επιχορηγήσεις και την εξομοίωσή μας με τους Πανελληνίους σαν νομίμως λειτουργούντες του νόμου 2644/98.
- Μπορείτε να μας εξηγήσετε τί νόημα έχει ένας διαγωνισμός προς αναλογική αδειοδότηση των σταθμών για ενάμισυ έτος περίπου, που θέλετε να προκηρύξετε βάσει του Νέου Νόμου; Για ποιον σκοπό γίνεται αυτό. Αυτό δεν το ρωτάμε μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση, που με δηλώσεις του ο κ. Χυτήρης σήμερα είπε ότι πρέπει να γίνει νέος Νόμος.
- Όμως ο Νόμος 2328/95, του Βενιζέλου, που με τον νέο νόμο δεν καταργείται εντελώς, με μια μικρή αλλαγή μόνο εκεί που γράφει για τους μετόχους και μια χαρά θα ήταν για την αναλογική λειτουργία των σταθμών για ενάμισυ μόνο χρόνο μέχρι να γίνουν τα πάντα ψηφιακά.
- Εδώ φάγαμε δέκα επτά χρόνια με το υφιστάμενο καθεστώς, ο ενάμισυς χρόνος μας μάρανε;
- Ψηφιακό Νόμο όμως δεν βλέπουμε και τα πρόστιμα τρέχουν και φεύγουν από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.
4. Για την ταμπακιέρα της "δίκαιας" μοριοδότησης πάλι του νέου ευφυούς Νόμου γιατί δεν είπατε κάτι κύριε Υπουργέ; Τι το πιο δίκαιο να παίρνει όλα τα μόρια ο πιο πλούσιος και τίποτα ο λιγότερο πλούσιος. Για τους φτωχούς βέβαια να μη συζητούμε, γιατί θα ήταν άδικο να παίρνουν και αυτοί τηλεοπτικές άδειες και ας έχουν τα υπόλοιπα προσόντα. - Τι διάβολο δικαιοσύνη θα είχαμε αν οι φτωχοί έλεγχαν τα ΜΜΕ;
5. Αυτό πάλι με την επιχορήγηση με 15% από την συνδρομή του Έλληνα πολίτη για την ΕΡΤ στην θυγατρική που θα έχει και ιδιώτες τι να πούμε; Τι ωραία ιδέα; Γίνεται ποτέ να κλείσει μια τέτοια βιώσιμη εταιρεία; Ποιος θα μπορεί ποτέ να την ανταγωνιστεί; Άραγε ποιοι θα είναι αυτοί οι ιδιώτες; Μας τρώει η περιέργεια.
6. Με την ψήφιση του νέου Νόμου, οι Πανελλήνιοι σταθμοί θα έχουν αμέσως το δικαίωμα να λειτουργούν ψηφιακά. Ανέφερε ο κ. Υπουργός ότι και για τους Περιφερειακούς ισχύει το ίδιο. Γιατί δεν το είδαμε πουθενά μέσα στο νέο νομοσχέδιο;
Η Ε.ΠΕ.Κ πάντως σας εύχεται καλή τύχη και να ευοδωθούν οι προσπάθειές σας για το καλό της Ελληνικής Περιφέρειας, που διακαώς επιθυμείτε, όπως μας είπατε, αλλά δυστυχώς δεν θα λάβουμε μέρος σε οποιονδήποτε διάλογο, εκτός από αυτόν που θα αφορά την ψηφιακή νομοθεσία και μόνο.