Sunday, June 03, 2007

Μήνυση για τα Ομόλογα

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε δελτίο τύπου της σχετικό με τη καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων ανακοινώνει την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου και τη προσφυγή της στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του σχετικού κοινοτικού δικαίου λόγω πράξεων ή παραλείψεων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη μηνυτήρια αναφορά της κατά παντός υπευθύνου η Φιλελεύθερη Συμμαχία, τονίζει ότι συμπεριλαμβάνει και τους συνδικαλιστές μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που όρισε η ΑΔΕΔΥ, δεδομένου ότι συμμετείχαν και αυτοί στη λήψη των σχετικών ομόφωνων αποφάσεων που ζημίωσαν τους ασφαλισμένους.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί τη κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την ΑΔΕΔΥ στις 29/5/2007 ως σκανδαλώδη καθώς επιχειρεί να αποσείσει τις βαρύτατες πολιτικές και ίσως και ποινικές ευθύνες των συνδικαλιστών της και της ηγεσίας της που δεν προάσπισαν, όπως όφειλαν, τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούσαν.

Οι συνδικαλιστές μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Α.Δ.Υ. που αποτελούν σχεδόν το 50% του Δ.Σ. ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ του ΠΑΣΟΚ (2 μέλη), τη ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας (2 μέλη), το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ (1 μέλος) και την Αυτόνομη Παρέμβαση του Συνασπισμού (1 μέλος). Όλοι αυτοί, μαζί με τους υπόλοιπους κομματικούς εγκάθετους που απαρτίζουν το Δ.Σ. του ασφαλιστικού ταμείου, δεν έθεσαν ερώτημα περί της νομιμότητας της επένδυσης σε υψηλού ρίσκου ομόλογα πέραν του ανώτατου 23% που προβλέπει ο νόμος, δεν αποχώρησαν λόγω του μη καθορισμού ορίων εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν η αγορά και η πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων, δεν απαίτησαν την εφαρμογή του άρθρου 42 του νόμου 2676/99 που επιβάλλει τον έλεγχο και αξιολόγηση της επενδυτικής συμπεριφοράς των ασφαλιστικών φορέων από την Ειδική Επιτροπή Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων, και δεν παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας τον Υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη όταν αυτές οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν παράνομα με την υπουργική του απόφαση 16652/Α-7-2006 στον Ειδικό Γραμματέα Ευγένιο Παπαδόπουλο.

Δυστυχώς, αυτές οι πράξεις ή παραλείψεις των συνδικαλιστών δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες απολαμβάνουν μια απαράδεκτη ασυλία τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η ασυλία αυτή των συνδικαλιστικών συντεχνιών οφείλεται στις, ομολογουμένως αποτελεσματικές, πολιτικές και ιδεολογικές τους παρεμβάσεις μέσω των οποίων κατορθώνουν να συσκοτίζουν το ρόλο τους και να παρουσιάζονται σαν οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας, της προόδου και της “κοινωνικής δικαιοσύνης”, υποστηρίζοντας μαχητικά ότι “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, εννοώντας φυσικά το δικό τους.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα συνεχίσει να αποκαλύπτει το ρόλο τους και προτείνει τη κατάργηση όλων των εργασιακών προνομίων που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του Δημοσίου και τη κατάργηση της συμμετοχής τους στα Διοικητικά Συμβούλια των δημόσιων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ημέρα Περιβάλλοντος

ΙΟΥΝΙΟΥ 2007.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ.
«ΣΚΕΨΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ».


Σιναπίδης Στέφανος
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
http://sinapidistef.blogspot.com

Από το 1972 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θέσπισε την 5η Ιουνίου κάθε έτους να την εορτάζουμε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κάτω από το βάρος της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του περιβάλλοντος και των κινδύνων υγείας, που προκαλούσε η συνεχώς αυξανόμενη εκμετάλλευση της φύσης και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, που μαθηματικά όδευαν προς εξάντληση.
Άρχισε να επικρατεί η άποψη πως για να επιβιώσει ο άνθρωπος ως είδος, πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, και σε τελική ανάλυση η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται αναγκαστικά σε σύγκρουση με την ανάπτυξη και την ευημερία μας.
Τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον και νιώθουμε συνεχώς όλο και πιο έντονα στο «πετσί» μας, αλλά και επιβάλλεται να διαχειριστούμε τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, αφορούν:
1)τις μεταβολές του κλίματος ( φαινόμενο θερμοκηπίου με παρεπόμενα την ξηρασία-ερημοποίηση, πλημμυρικά φαινόμενα)
2)την εξάντληση του πόσιμου ύδατος και των φυσικών πόρων
3)την διαχείριση των αποβλήτων (υγειονομική ταφή, ανακύκλωση, αποφυγή καύσης σκουπιδιών) και
4) την ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρα, θάλασσας, ποταμών).
Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος αλλά και μία βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο είναι εφικτή και προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της περιοχής μας, όπως ορίζει και το άρθρο 24 του ελληνικού Συντάγματος ότι «η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση των πολιτών και του κράτους».
Η πλειοψηφία των Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως και η Οικολογική Εταιρεία Έβρου-Παράρτημα Διδυμοτείχου πρεσβεύει πως η διαχείριση του τοπικού περιβάλλοντος του Νομού Έβρου, η διαχείριση των τοπικών μας πόρων και της τοπικής ρύπανσης όπως και το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας, είναι αποκλειστική ευθύνη των κατοίκων του Έβρου, που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να λάβουν την τελική απόφαση του είδους της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης που επιθυμούμε.
Η επιβολή μίας άλλης ανάπτυξης που σχεδιάζεται τελευταία από την κεντρική εξουσία, αν δεν συμβαδίζει ή ακόμα απειλεί τα συμφέροντα του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του Έβρου πρέπει να ακυρωθεί, με την συναίνεση φυσικά της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.
Μιλάμε για την κίνδυνο να θυσιαστεί ο Νομός Έβρου και να γίνει η «ενεργειακή χωματερή» των Βαλκανίων (σε αντιστάθμισμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας), αν ευοδωθούν οι πρόσφατες σχεδιαζόμενες μορφές «ανάπτυξης», που περιλαμβάνουν
1) τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης,
2) τα προγραμματιζόμενα μελλοντικά διυλιστήρια,
3) τα εν υπνώσει χρυσωρυχεία,
4) το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας που κατασκευάζεται στο Μπέλενε και το 2010 θα απορρίπτει στον Έβρο τα απόβλητα του,
5) την πιθανή σχεδιαζόμενη πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Βόρειο Έβρο και
6) το ύποπτο Πεδίο Βολής της Επαρχίας Διδ/χου που οδεύει σιωπηρώς προς γιγάντωση.
Αυτή όμως η μορφή ανάπτυξης ,από την μία, «εξασφαλίζει»υψηλότατο φορτίο στερεάς, υγράς και αέριας ρύπανσης για τον Έβρο και ακυρώνει κάθε άλλη μορφή βιώσιμης ανάπτυξης που υποστηρίζουμε, δηλ την ανάπτυξη μέσω της τουριστικής αξιοποίησης των πολιτιστικών μνημείων και του περιβαλλοντικού κάλλους της περιοχής μας (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου, Νήσος Σαμοθράκης, Καστροπολιτεία Διδ/χου και Πλωτινούπολη, Κάστρο Πυθίου, Τύμβος Δοξιπάρας, Κοσμοσώτειρα Φερών, Βιολογικά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, Μετάξι Σουφλίου κ.λ.π).
Ταυτόχρονα από την άλλη, η κεντρική εξουσία απαξιώνει (λόγω και της ανεπάρκειας ισχυρών τοπικών μοχλών πίεσης)την επέκταση του φυσικού αερίου προς τον Βόρειο Έβρο, που αποτελεί το πιο φιλικό ενεργειακό καύσιμο για το περιβάλλον και την πιο φθηνή μορφή ενέργειας, που θα μπορέσει να ανακουφίσει από την οικονομική ανέχεια τους δοκιμαζόμενους πολίτες του Έβρου και της ενδοχώρας μας, για την οποία μετά την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.
Πιστεύουμε πως το τοπικό μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται στην υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των παιδιών μας, έτσι όπως διαγράφεται για την περιοχής μας.
Η Ε.Ε. υλοποιεί την δεκαετία 2001-2010 που διανύουμε, το κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον με τον εύστοχο τίτλο: « Το περιβάλλον κατά το έτος 2010. Το δικό μας μέλλον, η δική μας επιλογή». Δυστυχώς αυτή η μορφή δράσης για το περιβάλλον του Νομού Έβρου διαγράφεται ως εξής: «επιστροφή στο παρελθόν, με δική τους επιλογή».